Putin obvinil Západ zo strašných činov a nikdy mu nedovolí ich naplniť, vyhlásil

Ruský prezident Vladimir Putin v úryvkoch z rozhovoru, ktorý bude odvysielaný v nedeľu vo vnútroštátnej televízii, odsúdil Západ za snahu „rozbiť“ Rusko.

„Jadrom všetkého je politika našich geopolitických protivníkov, ktorej cieľom je rozbiť Rusko, historické Rusko,“ povedal Putin.

„Vždy sa snažili ‚rozdeľovať a panovať’… Naším cieľom je niečo iné – zjednotiť ruský ľud,“ povedal.

Putin použil pojem „historické Rusko“ na tvrdenie, že Ukrajinci a Rusi sú jeden národ – čím podkopal suverenitu Kyjeva a ospravedlnil svoju 10-mesačnú ofenzívu na Ukrajine.

„Konáme správnym smerom, chránime naše národné záujmy, záujmy našich občanov, nášho ľudu,“ povedal Putin.

Prezident zopakoval tvrdenia, že Moskva je „pripravená rokovať so všetkými účastníkmi tohto procesu [s cieľom nájsť] prijateľné riešenie“ konfliktu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si počas svojej prvej cesty mimo Ukrajiny od začiatku ofenzívy vo februári vyslúžil od prezidenta USA Joea Bidena pevné prísľuby podpory vrátane najmodernejšieho systému protivzdušnej obrany Pentagónu.

„Samozrejme, že ho zničíme, na 100 percent!“ povedal Putin s odkazom na raketovú batériu Patriot, ktorú Zelenskyj prisľúbil.

Spojené štáty v piatok posmešne vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uznal realitu a stiahol vojská z Ukrajiny po tom, ako konečne nazval konflikt „vojnou“.

„Od 24. februára Spojené štáty a zvyšok sveta vedeli, že Putinova „špeciálna vojenská operácia“ je nevyprovokovanou a neopodstatnenou vojnou proti Ukrajine. Putin konečne po 300 dňoch nazval vojnu tým, čím je,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí.

„Ako ďalší krok k uznaniu reality ho vyzývame, aby túto vojnu ukončil stiahnutím svojich síl z Ukrajiny.“

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že bez ohľadu na Putinovu terminológiu „ruská agresia proti svojmu suverénnemu susedovi viedla k smrti, ničeniu a vysídleniu“.

„Obyvatelia Ukrajiny nepochybne nenachádzajú útechu v tom, že Putin konštatuje očividné, rovnako ako desaťtisíce ruských rodín, ktorých príbuzní zahynuli v boji v Putinovej vojne.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *