Zelenský žiada USA, aby si aj po voľbách zachovali ich neochvejnú jednotu voči Ukrajine. Asi to tak nebude

Výsledky dnešných doplňujúcich volieb do amerického kongresu môžu mať značný vplyv na podporu Ukrajiny. Ak vyhrajú Republikáni, čo naznačujú prieskumy, môže sa stať, že na Ukrajinu už nepôjde toľko miliónov a možno už žiadne.

Prezident Zelenský preto žiada Washington, aby zostal v oblasti podpory pre Ukrajinu jednotný.

„Žiadam vás o zachovanie vašej neochvejnej jednoty tak, ako je to teraz, až do dňa, keď všetci začujeme tie dôležité slová, o ktorých snívame…kým nezačujeme, že konečne nastal mier,“ povedal Zelenský.

„Demokracie sa na svojej ceste za víťazstvom nesmú zastaviť,“ povedal Zelenský ďalej.

Evakuácia Kyjeva zatiaľ nie je potreba, reagoval Šmyhal na varovanie pred blackoutom

Situácia v Kyjeve zatiaľ nie je natoľko vážna, aby ukrajinské úrady museli vyhlásiť evakuáciu jeho obyvateľov. Podľa agentúry Ukrinform to na rokovaní ukrajinskej vlády povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Cez víkend denník The New York Times s odvolaním sa na kyjevského úradníka napísal, že ukrajinská metropola pripravuje plán evakuácie obyvateľov pre prípad, že by pokračujúce ruské útoky na energetickú infraštruktúru spôsobili v meste úplný blackout.

„Vždy je potrebné mať plán B, ale situácia je v súčasnej dobe ďaleko od toho, aby bola potrebná evakuácia akéhokoľvek mesta, ktoré neleží pri fronte, a tým skôr hlavného mesta,“ povedal Šmyhal. Doplnil, že evakuácia Kyjeva by bola až posledná núdzová možnosť.

Vzťahy s Ruskom sú pre Indiu z hľadiska dovozu ropy výhodné, uviedlo Dillí

Stabilné vzťahy s Ruskom z hľadiska dovozu ropy do Indie sú pre Dillí výhodné, povedal dnes indický minister zahraničia Subrahmanjam Džajšankar novinárom po tom, čo v Moskve rokoval so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Ruskému ministrovi zopakoval, že India nepovažuje dnešnú dobu vhodnú na vedenie vojny kvôli záťaži pre svetovú ekonomiku, oznámil aj podľa webu Times of India o dnešnom stretnutí šéf indickej diplomacie.

„Našou povinnosťou je zabezpečiť, že indický spotrebiteľ bude mať najlepší možný prístup k najvýhodnejším podmienkam na medzinárodnom trhu. V tomto ohľade fungujú rusko-indické vzťahy k nášmu prospechu. A ak z toho máme prospech, rád by som zaistil ich trvanie,“ povedal indický minister k zvyšujúcemu sa objemu ropy, ktorá do ázijskej krajiny prúdi z Ruska.

Kyjev pripustil rokovania s Moskvou, podmienkou je obnovenie územnej celistvosti

Kyjev je ochotný rokovať s Moskvou o mieri, hlavnou podmienkou prezidenta Volodymyra Zelenského je ale obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, oznámil dnes tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Zelenskyj v pondelok aj napriek predchádzajúcemu odmietavému postoju naznačil, že by sa za určitých podmienok mohli mierové hovory obnoviť.

„Hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny,“ napísal na twitteri Danilov. Zelenskyj v pondelok uviedol, že má záujem o rokovania s Ruskom – zopakoval ale skôr uvádzané podmienky vrátane plného obnovenia ukrajinských hraníc, kompenzácií za spôsobené škody a potrestania zodpovedných ruských činiteľov za spáchané vojnové zločiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *