Ukrajinci sú zdesení. Americkí republikáni hrozia, že ak vyhrajú voľby, obmedzia pomoc Ukrajine

Americký kongresman šokoval Ukrajinu, keď sa vyjadril, že ak jeho strana vyhrá v novembrových voľbách do snemovne reprezentantov, USA obmedzia pomoc Ukrajine.

Republikán Kevin McCarthy šokoval ukrajinských predstaviteľov, ktorí ostali zdesení.

„Myslím, že ľudia sa ocitnú v recesii, a nebude sa im chcieť vypisovať bianko šeky Ukrajine,“ povedal pre Punchbowl News McCarthy.

„Úprimne povedané, vyjadrenie pána McCarthyho nás šokovalo,“ povedal šéf poslaneckého klubu strany Sluha národa Davyd Arachamija s tým, že počas nedávneho stretnutia s McCarthym vo Washingtone nadobudol dojem, že pomoc Ukrajine bude pokračovať bez ohľadu na výsledok volieb.

„Len pred pár týždňami naša delegácia navštívila Spojené štáty a stretla sa aj s McCarthym. Ubezpečil nás, že podpora Ukrajiny v tejto vojne zostane najvyššou prioritou oboch strán (demokratov a republikánov), aj keď (Republikánska strana) zvíťazí v nadchádzajúcich voľbách.“ uviedol hovorca ukrajinského ministra zahraničných vecí.

Lídri EÚ diskutovali o pláne poskytnúť budúci rok Ukrajine 18 miliárd eur

Témou summitu Európskej únie bol v piatok okrem iného plán finančnej podpory Ukrajiny v budúcom roku, ktorý by vyčlenil na okamžité potreby ukrajinského štátu 18 miliárd eur . Po ukončení vrcholného stretnutia to oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej už na príprave schémy pracujú únijní ministri financií.

Ukrajina si chváli systémy protivzdušnej obrany IRIS-T dodané z Nemecka

Prvý nasadený systém protivzdušnej obrany IRIS-T, ktorý Ukrajine dodalo Nemecko, sa pri jednom z posledných ruských vzdušných útokov preukázal ako mimoriadne účinný, povedal podľa serveru Ukrajinska pravda novinárom hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Zároveň uviedol, že dúfa v ďalšie dodávky týchto komplexov.

Švédsko očakáva skoré dokončenie procesu ratifikácie vstupu krajiny do NATO

Švédsko očakáva, že Maďarsko a Turecko už čoskoro pristúpia k hlasovaniu o žiadosti severskej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie. „Vývoj v Maďarsku vnímame ako pozitívny a domnievame sa, že tam, rovnako ako v Turecku, bude parlament o týchto otázkach čoskoro hlasovať a ratifikačný proces bude dokončený,“ vyhlásil švédsky minister zahraničia Tobias Billström.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *