Putin: Pokračovanie sankcii proti Rusku spôsobí katastrofu pre európske domácnosti

Pokračovanie sankcií voči Rusku by mohlo európskym domácnostiam spôsobiť katastrofický rast cien energií, povedal dnes ruský prezident Vladimír Putin, ktorý viedol poradu s členmi svojej vlády o energetike.

Protiruské sankcie podľa neho spôsobujú oveľa väčšie škody krajinám, ktoré ich zavádzajú, ako Rusku samotnému.

„Áno, vieme, že Európania sa snažia nahradiť ruské energetické zdroje. Očakávame však, že výsledkom takýchto akcií bude rast cien plynu na spotovom trhu a zvýšenie nákladov na energetické zdroje pre koncových spotrebiteľov,“ povedal Putin.

Ďalšie uplatňovanie sankcií podľa neho môže viesť k vážnejším a bez preháňania až ku katastrofických následkom na globálnom energetickom trhu.

Inflácia na Ukrajine bola v júni najvyššia za šesť rokov

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien na Ukrajine v júni ďalej zrýchlilo na 21,5 percenta. To je najvyšší údaj za šesť rokov.

Najväčší podiel na tom mali ceny pohonných hmôt a potravín. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil ukrajinský štatistický úrad.

Inflácia prudko stúpa od februárovej invázie Ruska na Ukrajinu. Tá narušila dodávateľské reťazce a prinútila centrálnu banku k rýchlemu zvýšeniu úrokových sadzieb až na 25 percent.

Budúce zasadnutie, na ktorom centrálna banka bude rozhodovať o sadzbách a tiež predstaví svoj nový hospodársky a inflačný výhľad, sa uskutoční 21. júla.

One Reply to “Putin: Pokračovanie sankcii proti Rusku spôsobí katastrofu pre európske domácnosti”

  1. Pokračovanie sankcií voči Rusku by mohlo európskym domácnostiam spôsobiť katastrofický rast cien energií, Už spôsobuje. Ale debilným vodcom totalitnej únie to nevadí. Im nejde vôbec o dobro bežných občanov. Oni majú za cieľ pomáhať znižovať populáciu na zemi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *