Bude chyba, ak vstúpite do NATO a nebudete neutrálny, odpovedal Putin fínskemu prezidentovi v telefonáte

Fínsky prezident Sauli Niinistö dnes telefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a oznámil mu, že jeho krajiny si podala prihlášku do NATO. Odpoveď Putina bola očakávaná .

Putin povedal, že Fínsko nečelí žiadnym bezpečnostným hrozbám. Putin podľa nej vyhlásil, že zmena fínskej zahraničnej politiky by mala negatívny vplyv na bilaterálne vzťahy.

Podľa agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na Kremeľ, Putin fínskemu náprotivku povedal, že ak by sa Fínsko vzdalo svojej neutrality, urobilo by chybu. Putin vyjadril názor, že Fínsko nečelí žiadnym bezpečnostným hrozbám.

„Vladimir Putin zdôraznil, že ukončenie tradičnej politiky vojenskej neutrality by bolo chybou, pretože neexistuje žiadne ohrozenie bezpečnosti Fínska,“ vyhlásil Kremeľ podľa agentúry AFP.

Fínsky prezident Sauli Niinistö v sobotu zatelefonoval svojmu ruskému náprotivku Vladimírovi Putinovi, aby mu oznámil, že vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajine podá jeho krajina prihlášku do Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom kancelária fínskeho prezidenta.

Telefonát bol iniciovaný fínskou stranou.

„Prezident Niinistö oznámil prezidentovi Putinovi, ako zásadne sa zmenilo bezpečnostné prostredie Fínska vplyvom ruských požiadaviek z konca roku 2021, ktorých cieľom bolo zabrániť vstupu krajín do NATO, a masívnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022,“ stojí vo vyhlásení.

Fínsky prezident podľa vyhlásenia evidentne nevolal do Moskvy, aby žiadal o povolenie. „Prezident Niinistö oznámil, že Fínsko sa v najbližších dňoch rozhodne usilovať o členstvo v NATO,” uvádza sa v dokumente.

Vstupom do aliancie posilní Fínsko svoju vlastnú bezpečnosť a preberie za ňu zodpovednosť. „V budúcnosti chce Fínsko profesionálne a korektne vyriešiť praktické otázky plynúce zo skutočnosti, že je jeho susedom Rusko,” stojí na webe prezidentskej kancelárie.

„Rozhovor bol úprimný a priamočiary a prebehol bez vyhrotenia. Bolo považované za dôležité vyhnúť sa napätiu,” povedal prezident Niinistö.