Ukrajine je sklamaná. Rakúsko ju odmieta v Európskej únii: Nemala by byť členom ani teraz, ani v budúcnosti

Ukrajina by nemala byť členom Európskej únie. Ani teraz, ani v budúcnosti. Na 14. summite európskych médií v rakúskom Lechu to uviedol rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg, píše ukrajinský server Európska pravda. Kandidátsky status Ukrajine podľa neho vôbec neprináleží.

Podľa Schallenberga by Ukrajina nemala ani získať štatút kandidáta v júni, ako očakáva jej prezident Volodomyr Zelenskyj. Schallenberg svoj postoj obhajoval tým, že niektoré balkánske štáty, ktoré kandidátsky status majú, si už celý rad vecí odpracovali a nebolo by fér ich preskočiť.

Rakúsky denník Heute tiež citoval Schallenberga, ktorý povedal, že Ukrajina by sa nemala stať členským štátom všeobecne, ani v budúcnosti. Podľa neho by mala existovať pre Ukrajinu iná cesta ako plné členstvo v EÚ.

Ako možný variant načrtol napríklad začlenenie do Európskeho hospodárskeho priestoru, alebo jednoducho ďalej pokračovať v súčasnej dohode o pristúpení.

Schallenberg súčasne ale podporil ďalšie prehlbovanie vzťahov EÚ a Ukrajiny. „Exportujeme naše západné životné hodnoty,“ podotkol.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyjadrilo z rakúskeho postoja sklamanie. „Považujeme ho za strategicky krátkozraký a nezlučiteľný so záujmami zjednotenej Európy,“ reagoval na Schallenbergov výrok hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová nedávno podporila snahu Ukrajiny stať sa členským štátom. „Sú jedni z nás a chceme ich medzi sebou,“ povedala vtedy.

Prijatie novej krajiny do EÚ musí schváliť všetky členské štáty. Rakúske veto by tak bolo pre ukrajinský sen fakticky stopkou.