Posledný rozhovor Johna Smitha s Nikolom Teslom, údajne uskutočnený v roku 1899 (dátum uvedený v zdroji článku nezodpovedá skutočnosti – pozn. red.), zobrazený v skrátenej podobe:

Tesla: Áno, urobil som niekoľko veľmi dôležitých objavov, a predsa som utrpel porážku. Nedosiahol som veľkosť, ktorú som mohol dosiahnuť.

John: Čo to znamená?

Chcel som osvetliť celú Zem. Je tu dostatok elektriny na vytvorenie druhého slnka. Svetlo obieha okolo rovníka ako prstenec okolo Saturnu. Ľudstvo nie je pripravené na veľkosť a dobrotu. V Colorado Springs som zapálil zem elektrinou. Je možné získať aj iné druhy energie, napríklad pozitívnu duševnú energiu, ktorú možno nájsť v Bachovej alebo Mozartovej hudbe alebo vo veršoch veľkých básnikov.

Samotná Zem obsahuje energiu Radosti, Mieru a Lásky. Ich prejavy sú triviálne: kvet vyrastajúci z pôdy, jedlo, ktoré dostávame, a všetko, čo pre človeka znamená vlasť. Roky som hľadal spôsob, ako túto energiu urobiť silnejšou pri ovplyvňovaní ľudí. Krása a vôňa ruží sa dá využiť na liečebné účely a slnečné lúče ako potrava. Život má nekonečné množstvo foriem a je povinnosťou vedca nájsť ho v každej forme hmoty. Tu sú tri základné veci, a všetko, čo som robil, bolo, že som ich hľadal. Viem, že ich nenájdem, ale nevzdám sa hľadania.

Čo sú to za veci?

Prvý problém – jedlo. Ako môže vesmírna alebo pozemská energia nasýtiť hladných na Zemi? Aké „víno“ môže napojiť všetkých smädných, aby sa mohli radovať vo svojich srdciach a pochopiť, že sú Bohmi?

Ďalší problém – zničiť moc zla a biedy, v ktorej sa odohráva ľudský život! Niekedy sa zlo a nešťastie objavia ako epidémia v hlbinách vesmíru. V tomto storočí sa choroba rozšírila zo Zeme do vesmíru.

A po tretie, je vo vesmíre prebytok svetla? Objavil som hviezdu, ktorá by podľa všetkých zákonov astronómie a matematiky mohla zmiznúť, ale nič sa nemení. Hviezda sa nachádza v galaxii. Jeho svetlo je také husté, že ak ho stlačíme, zmestí sa do tvaru menšieho ako jablko, ale ťažšieho ako naše Slnko.

Náboženstvo a filozofia učia, že človek sa môže stať Kristom, Budhom. Snažím sa dokázať niečo ešte divokejšie a takmer nedosiahnuteľné. Vesmír je stvorený tak, že každá bytosť sa rodí ako Kristus, ako Budha.

Viem, že gravitácia je kľúčom ku všetkému, čo potrebujete na lietanie, a mám v úmysle nielen vytvoriť lietajúce stroje, ale naučiť človeka znovu získať vlastné krídla. Snažím sa prebudiť energiu vo vzduchu. Existujú hlavné zdroje energie. To, čo sa považuje za prázdny priestor, je len prejavom neprebudenej hmoty. Prázdny priestor na tejto planéte ani vo vesmíre neexistuje. Čierne diery, ktoré sú podľa vedcov najsilnejšími zdrojmi energie a života.

Každé ráno vám na okno hotelovej izby na 33. poschodí prilietajú vtáky…

Človek by mal byť priateľský najmä k vtákom. Pretože niekedy má aj človek krídla, skutočné a viditeľné.

Vaši fanúšikovia sa sťažujú, že útočíte na relativitu. Vaše tvrdenie, že hmota nemá energiu, je prinajmenšom zvláštne. Ak je všetko nasýtené energiou, tak kde je?

Najprv sa objavila energia a potom hmota.

Pán Tesla, to je to isté, ako keby ste povedali, že vás porodil váš otec…

To je všetko. A čo zrodenie vesmíru? Hmota vzniká z prvotnej a večnej energie, ktorú poznáme ako svetlo. Bolo svetlo a z neho vznikli hviezdy, planéty, človek a všetko na Zemi a vo vesmíre. Hmota je odrazom nekonečných foriem svetla, pretože energia je oveľa staršia ako hmota.

Existujú štyri zákony stvorenia. Prvý: nedosiahnuteľnosť zdroja, plánu, ktorý sa nedá pochopiť rozumom ani matematicky zmerať. Podľa tohto plánu sa skladá celý vesmír. Druhý zákon: šírenie tmy, ktorá je pravou podstatou svetla, z nedosiahnuteľnosti a jej premena na svetlo. Tretí zákon: nutnosť svetla sa stáva podstatou svetla. Štvrtý zákon: neexistuje začiatok ani koniec.

Vo svojom nepriateľstve voči teórii relativity ste zašli tak ďaleko, že ste jej tvorcovi v deň jeho narodenín robili prednášku…

Pamätajte, že nejde o zakrivený priestor, ale ľudská myseľ nedokáže pochopiť nekonečno a večnosť! Ak by tvorcovia teórie relativity správne pochopili, získal by nesmrteľnosť, dokonca fyzickú nesmrteľnosť, ak by si to želal. Som súčasťou svetla, a tým je hudba. Svetlo napĺňa mojich šesť zmyslov: vidím, počujem, cítim, dotýkam sa a myslím. Môj šiesty zmysel si myslí. Častice svetla sú napísané noty. Úder blesku môže byť celá sonáta. Tisíce bleskov, celý koncert. Pre tento koncert som vytvoril guľový blesk, ktorý je počuť na ľadových vrcholoch Himalájí.

Pokiaľ ide o pytagorejcov a matematikov, vedec do nich nemôže a nesmie zasahovať. Čísla a rovnice sú len symboly, ktoré vyjadrujú hudbu sfér. Keby Einstein počul tieto zvuky, nevymyslel by teóriu relativity. Takéto zvuky sú posolstvom mysle, že život má zmysel, že vesmír existuje v dokonalej harmónii a jeho krása je príčinou a dôsledkom stvorenia. Takouto hudbou je večný kolobeh hviezdnej oblohy.

Aj tá najmenšia hviezda má ucelenú štruktúru a je súčasťou hviezdnej symfónie. Tlkot ľudského srdca je súčasťou symfónie zeme. Newton vedel, že tajomstvo spočíva v geometrickom usporiadaní a pohybe nebeských telies. Bol si vedomý existencie najvyššieho zákona vesmíru. Zakrivený priestor je chaos, nie hudba. Einstein je poslom veku zvuku a zúrivosti.

Pán Tesla, počujete túto hudbu?

Počúvam to stále. Moje duchovné ucho je veľké ako obloha, ktorú vidíme nad nami. A fyzický sluch je zosilnený radarom. Podľa teórie relativity sa dve rovnobežky pretnú v nekonečne. To znamená, že Einsteinovo zakrivenie sa narovná. Raz vytvorený zvuk zostane navždy. Pre človeka môže zaniknúť, ale bude naďalej existovať v tichu, ktoré je najväčšou silou človeka.

Nemám nič proti samotnému Einsteinovi. Je to človek, ktorý urobil veľa dobrých vecí a niektoré z nich sa stali súčasťou hudby. Napíšem mu a pokúsim sa mu vysvetliť, že éter existuje a jeho častice udržujú vesmír v harmónii a život vo večnosti.

Často spomínate silu vizualizácie.

Chcel by som sa poďakovať vizualizácii za všetky moje objavy. Udalosti môjho života a moje vynálezy reálne stoja pred mojimi očami, videné ako jednotlivé udalosti alebo veci. V mladosti som sa bál, nevedel som, čo to je, ale neskôr som sa naučil túto silu využívať ako mimoriadny talent a dar. Jazdil som s ním a chránil ho. Väčšinu svojich vynálezov som tiež upravil pomocou vizualizácie a dokončil som ich mentálnou vizualizáciou riešení zložitých matematických rovníc. Za tento dar som dostal titul najvyššieho lamu v Tibete.

Môj zrak a uši sú perfektné a dovolím si tvrdiť, že viac ako u iných ľudí. Počujem hromy na vzdialenosť 250 km a vidím farby na oblohe, ktoré iní ľudia nevidia. V detstve som mal taký ostrý zrak a sluch. Neskôr som ich vedome rozvíjal.

Naši čitatelia by sa radi dozvedeli o vašej filozofii.

Život je rytmus, ktorý treba pochopiť. Cítim rytmus, prispôsobujem sa mu a prispôsobujem sa mu. Prejavuje mi svoju vďačnosť a dáva mi vedomosti. Všetko živé je spojené hlbokou a úžasnou interakciou medzi človekom a hviezdami, slnkom a amébami, srdcom a rotáciou nekonečného množstva svetov. Takéto väzby sú nezničiteľné, ale môžu byť poslušné, mierumilovné a môžu vytvárať nové a iné väzby vo svete bez toho, aby narušili tie staré. Poznanie pochádza z vesmíru, z našej vízie, je to dokonalý vývoj. Máme dve oči: pozemské a duchovné. Odporúča sa, aby sa stali jedným z nich.

Vesmír je živý vo všetkých prejavoch ako mysliace zviera. Kameň je mysliaca a rozumná bytosť, rovnako ako rastlina, divoké zviera a človek. Žiarivá hviezda si žiada, aby ste sa na ňu pozreli. A keby sme neboli takí zaujatí sami sebou, pochopili by sme jeho jazyk a posolstvo. Dýchanie, oči a uši človeka by mali byť podriadené dýchaniu, očiam a ušiam vesmíru.

Pán Tesla, čo pre vás znamená elektrina?

Všetko je elektrina. Na počiatku bolo svetlo, nevyčerpateľný zdroj, z ktorého sa hmota oddelila a rozdelila do všetkých foriem prítomných vo vesmíre a na Zemi, so všetkými aspektmi života. Pravá tvár svetla je tma, len ju nevidíme. Je to veľká milosť udelená človeku a ostatným tvorom. Jedna častica tmy obsahuje svetlo, teplo, jadrovú, chemickú a mechanickú neidentifikovateľnú energiu, ktorá má schopnosť otáčať Zemou na obežnej dráhe. Je to naozaj Archimedova páka.

Pán Tesla, ste príliš zaujatý voči elektrine?

Elektrina som ja, alebo ak chcete, ja som elektrina v ľudskej podobe. Pán Smith, aj vy ste elektrina, len si to neuvedomujete.

Dokážete cez svoje telo pustiť elektrický prúd s napätím jeden milión voltov?

Predstavte si záhradníka, na ktorého útočia rastliny. Samozrejme, je to úplný nezmysel. Ľudské telo a mozog sú tvorené veľkým množstvom energie, z ktorej veľkú časť tvorí elektrina. Individuálna energia je v každom človeku a tvorí ľudské „ja“ alebo dušu. Inak je to s ostatnými tvormi: duša rastliny je dušou minerálov a zvierat. Fungovanie a smrť mozgu sa prejavuje svetlom. V mladosti som mal čierne oči a teraz sú modré. S pribúdajúcim časom sa zvyšuje napätie mozgu, a preto sa zdá, že sa oči sfarbujú. Biela je farba oblohy.

Jedného rána mi na okne sedela biela holubica, ktorú som zvyčajne kŕmil. Chcela mi oznámiť, že zomiera. Z očí jej vychádzali prúdy svetla. Nikdy som nevidel toľko svetla v očiach žiadneho tvora ako v očiach holubice.

Vaši laboranti hovoria o zábleskoch svetla, ohňa a bleskov, ktoré sa objavujú, keď ste nahnevaní alebo riskujete.

Je to psychický výboj alebo varovanie, aby ste sa mali na pozore. Svetlo je vždy na mojej strane. Viete, ako som objavil rotujúce magnetické pole a indukčný motor, ktorý ma preslávil v 26 rokoch? Jedného letného večera v Budapešti sme s priateľom pozorovali západ slnka. Tisíce svetiel sa točili a vytvárali stovky farieb. Spomenul som si na Fausta, citoval som ho a zrazu som ako v hmle uvidel točiace sa magnetické pole a indukčný motor. Videl som ich na slnku!

Veda a poézia sú pre vás jedno a to isté?

Každý človek má dve oči. Williama Blakea učili, že vesmír sa zrodil z predstavivosti a že bude pretrvávať a existovať, kým neodíde posledný človek na Zemi. Predstavivosť je koleso, pomocou ktorého astronómovia dokážu zozbierať hviezdy všetkých galaxií. Je to tvorivá energia totožná s energiou svetla.

Znamená to, že predstavivosť je skutočnejšia ako samotný život?

Predstavivosť plodí život. Pestoval som si svoje učenie, naučil som sa ovládať svoje emócie, sny a vízie. Vždy sa mi darilo, hnalo ma nadšenie. A ja som celý život prežil v extáze. To je zdroj môjho šťastia. Zdrojom môjho šťastia bola predstavivosť. Celé tie roky mi pomáhala zvládať prácu, ktorá by trvala päť životov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *