Pokiaľ chce niekto vidieť, ako ďaleko zašiel „kúsok“ Martha’s Vineyard iniciovaný floridským guvernérom Ronom DeSantisom, nech sa pozrie, čo sa deje vo Francúzsku a Taliansku.

Diplomatická roztržka medzi Francúzskom a Talianskom vypukla minulý týždeň, keď Rím donútil Macrona prijať humanitárnu záchrannú loď Ocean Viking s 234 migrantmi na palube po tom, čo jej Taliansko niekoľko týždňov odmietalo prístav.

Prezidenti Talianska a Francúzska sa v pondelok snažili zmierniť napätie ohľadom migrácie uistením o potrebe „plnej spolupráce“ v rade otázok a o dôležitosti pevných bilaterálnych vzťahov po niekoľkých dňoch diplomatických osteňov ohľadom osudu migrantov prekračujúcich Stredozemné more. V reakcii na požiadavku Talianska, aby Francúzsko prijalo migrantov zo záchrannej lode Ocean Viking, prezident Emmanuel Macron v odvete pozastavil jej účasť na pakte solidarity EÚ, podľa ktorého má tento rok prijať 3 000 premiestnených migrantov z Talianska, a vyslal policajtov, aby posilnili jej južné hraničné prechody a zabránili migrantom vo vstupe.

Pekné reči sú len pekné reči a taliansky prezident je do značnej miery ceremoniár. To, čo sa stalo, bola plnohodnotná hádka.

Začalo sa to ako otázka migrantov. V Európe sa deje to, že rôzne európske mimovládne organizácie vyplávajú na lodiach, aby na mori vyzdvihovali nelegálnych migrantov zo vzdialených miest, ako je Bangladéš, Pakistan, Eritrea a subsaharská Afrika, usadené na lodiach pašerákov ľudí, ktoré vyplávajú z Líbye a slúžia ako akási kartelová taxislužba, ktorá priváža nelegálnych migrantov do talianskych prístavov, ktoré sú najbližšie k líbyjskému pobrežiu. Taliansko prijíma desiatky tisíc týchto nelegálnych migrantov, čo sa ukazuje ako skutočne výnosné pre pašerákov ľudí, ale nákladné pre Taliansko, ktoré musí platiť za ich blaho a výživu a tiež tolerovať kriminalitu, neporiadok, sexizmus a kamenné hygienické praktiky, niekedy aj stanové mestečká.

Európska únia nominálne sľúbila, že sa o „bohatstvo“ migrantov podelí tým, že nepreverených nelegálnych migrantov rozdelí po celej eurozóne, ale mnoho krajín nedodržiava svoju časť dohody, takže Taliansko drží v rukách vrece s migrantmi.

Taliansko sa postavilo na zadné a vyslalo jednu z lodí mimovládnych migračných taxislužieb plnú nelegálnych migrantov do francúzskeho prístavu Toulon. Novozvolená talianska konzervatívna premiérka Giorgia Meloniová splnila svoje predvolebné sľuby Talianom a fakticky si vzala príklad z guvernérskeho rozhodnutia floridského guvernéra Rona DeSantisa, ktorý vyslal lietadlo plné nelegálnych migrantov naverbovaných z pristávacej plochy v Texase na ostrov Martha’s Viney. Rovnako ako bohatí pokrytci z Martha’s Vineyard, aj Francúzsko podľa správ tlače odstúpilo od dohody s Európskou úniou o prijímaní migrantov, aby sa uistilo, že do jej prístavov už žiadne také lode s migrantmi z Talianska nepriplávajú. Taliansko si ich podľa všetkého malo len ponechať, aj keď zatiaľ nie je jasné, prečo talianske námorníctvo nemôže lode donútiť vrátiť sa späť k líbyjskému pobrežiu, odkiaľ priplávali.

Zúrivé vyhlásenie talianskej premiérky Giorgie Meloniovej – musíte si ho vypočuť v taliančine so zapnutým zvukom – celkom dobre ukázalo, že ide o niekoho, kto si dobre uvedomuje škody a pokrytectvo Francúzska, ktorého politika účinne lákala migrantov, aby sa vykašľali na svoje domoviny a priplávali si do Európy pre blahobyt. Meloniho drsný rímsky prízvuk robotníckej triedy, hovoriaci tým najostrejším zúrivým tónom, celkom dobre vyjadruje taliansky sentiment a je čo počúvať.

Je informovaná, je nahnevaná a všetkým to vyloží, čím v podstate predbehne aj Rona DeSantisa, keď donúti tú loď do Francúzska.

Pre samoľúby eurohujery, počnúc Emmanuelom Macronom z Francúzska, sa teraz nechala počuť, že s Talianskom sa v týchto dňoch neradno zahrávať, že už majú dosť toho, že sú pre Európu boxovacím vrecom na migrantov. Očakávajte, že Európania podľa toho upravia svoje očakávania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *