Šéf kancelárstva Wolfgang Schmidt (52, SPD) na konferencii nezvyčajne otvorene popísal nemeckú stratégiu dodávok zbraní pre vojnu na Ukrajine – a všetkých tým poriadne podráždil.

Počas svojho vystúpenia v berlínskom think tanku Schmidt ospravedlnil váhavý postup kancelára Olafa Scholza (64, SPD) v otázke dodávok bojových tankov na Ukrajinu. Opakovane to požadovali zástupcovia ďalších dvoch „semaforových“ strán, FDP a Zelených.

Šéf kancelárstva, ktorý je zároveň koordinátorom nemeckých spravodajských služieb, sa na konferencii znížil k absurdnému prirovnaniu: „Som v pokušení nazvať to syndrómom V2, že existuje zázračná zbraň, vďaka ktorej veci ako mávnutím čarovného prútika zmiznú.“ Leopard 2 je teraz považovaný za zázračný. zbraň, ktorá môže ukončiť vojnu, „ale tak to jednoducho nefunguje“.

Raketa V2 bola vyvinutá za Hitlera ako údajná zázračná zbraň. Nacisti ju chceli použiť na víťazstvo v druhej svetovej vojne – Wehrmacht z nej v posledných mesiacoch vojny strieľal na Londýn a Antverpy.

Obranný expert CDU Roderich Kiesewetter (59) je ohromený. Denníku Tagesspiegel povedal: „Používanie termínu V-zbrane, teda odvetnej zbrane, svedčí o fatálnej historickej neznalosti. Hitlerov nacistický režim používal V2 ako zbraň teroru proti civilným cieľom vo veľkých mestách, ako boli Londýn alebo Antverpy.“

Hlavné bojové tanky Leopard by naopak mohli byť legálne a legitímne použité v rámci spoločnej európskej iniciatívy „proti ruskej agresii proti prevažne civilným cieľom na Ukrajine, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom,“ uviedol politik CDU.

Napríklad Scholzov stranícky kolega Michael Roth (52) ako predseda zahraničného výboru navrhol, že by dodávky tankov mohli byť realizované v rámci spoločnej európskej iniciatívy.

Politik CDU Kiesewetter zdôraznil, že odborníci sa zhodujú, že bojové tanky a bojové vozidlá pechoty by Ukrajine vojensky veľmi pomohli. „Schmidt nielenže zamieňa príčinu a následok, ale tiež zľahčuje strašnú vojnu Ruska proti ukrajinskému civilnému obyvateľstvu a diskredituje povesť Nemecka,“ kritizoval.

Kiesewetter pokračoval: „Kancelárka Merkelová by s takými výrokmi ministra kancelárstva odvolala.“

K tomu si šéf kancelárstva dovolil ďalší prehmat. Tvrdil: „Keby boli ukoristené bojové tanky s nemeckým Železným krížom, bola by to pre Rusov ideálna príležitosť na propagande, aby povedali: pozrite, toto je NATO, ktoré na nás útočí.“

Kiesewetter, sám plukovník Bundeswehru vo výslužbe, to považuje za nezmysel. Všetky dodané bojové vozidlá a zbraňové systémy by niesli znaky zvrchovanosti Ukrajiny. „Železný kríž je vyhradený pre vozidlá Bundeswehru na misiách a doma,“ hovorí politik CDU.

„Pretože aj dodané tanky Gepard mohli byť ukoristené a samozrejme neexistuje žiadna „zázračná zbraň“,“ povedal denníku „Tagesspiegel“. Otázkou zostáva, či Nemecko „robí všetko, čo môže“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *