Nový mladý slovenský štátny tajomník od Igora Matoviča, Andrej Stančík, ktorý je známy aj tým, že sa v živom vysielaní ukázal len v slipoch či podporuje LGBTI komunitu, sa dnes vyjadril na sociálnej sieti na tému Ukrajiny.

Vo svojom najnovšom príspevku obhajuje dodávky zbraní a tvrdí, že Putina predsa všetci západní lídri prosili, aby vojnu nezačínal.

„Ako si to vlastne predstavujeme? Že Putin na diplomatické nóty zo Západu odpovie stiahnutím vojsk z Ukrajiny? Vari sa nepamätáme, ako ešte pred vojnou za ním chodili európski lídri, sadli si za ten povestný dlhý stôl a nevyrokovali aj tak nič? Ako napriek varovaniam a protestom Západu Putin aj tak vojnu začal? Nezačal túto vojnu vlastne Putin? Nie sú to ruské vojská, ktoré napadli cudziu krajinu? Nie je to on, kto útočí?“ pýta sa štátny tajomník rezortu zahraničia.

„Vari sme zabudli, ako mnohí v roku 2014 tvrdili, že Krymom to končí (veď to povedal aj Putin) a Rusko tým bude uspokojené? Zabudli sme na lekcie Mníchova, kedy si Západ naivne myslel, že Hitlerovi stačí Československo a nepôjde ďalej?

Zabúdame, ako Putin vo svojej minuloročnej eseji tvrdil, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ a ako aj dnes popiera existenciu Ukrajincov ako národa a Ukrajiny ako štátu? Predstavme si nachvíľu, že by niekto poprel naše právo na existenciu a Slovákov ako národ, pričom by na nás následne zaútočil a zabíjal by nás. Aj vtedy by sme Západ odhovárali od sankcií a pomoci?

Sme snáď tak naivní a myslíme si, že roky dlhých príprav Putina na vojnu zmaríme tým, že ho budeme prosiť o mier? Že keď prinútime Ukrajincom dať mu Doneck a Luhansk, tak zavládne skutočný mier a nie len niekoľkoročné prímerie po ktorom sa znova pokúsi zhltnúť celú Ukrajinu?

Nie, tu nóty a reči nepomôžu. Ukrajinci bojovať chcú a majú na to plné právo. Žiadajú od nás pomoc a preto by sme im ju mali dať. Myslieť si, že ústupky Ukrajiny dnes nebudú znamenať vojnu o pár rokov je naivné.

Jediné, čo dokáže Putina pripútať k rokovaciemu stolu je zhoršujúca sa situácia na fronte, ako aj doma. Rusko už niekoľkokrát v histórii jasne ukázalo, že jediné, čo rešpektuje, je sila. Ak by nás rešpektovalo, neviedli by proti nám hybridnú vojnu do ktorej zapájali svoje ambasády a nepodporovali by politické sily, ktoré sa snažili oslabiť jednotu a súdržnosť Európy.

Aj naše falošné holubice mieru to dobre chápu. Snažia sa len tráviť studne, znechutiť obyvateľstvo a tým hrajú Putinovi do karát.

A áno. Chápem, že to nie je ľahké. Chápem, že nie je populárne ľuďom hovoriť o kríze, ktorá nás čaká. Chápem, že ľúbivejšie je ľuďom klamať do tváre a sľubovať, že všetko bude dobré ak sa dohodneme s Putinom. To ale nikdy nespravím, pretože dobre viem, že to nie je pravda. My sme si cestu vojny a vydierania fosílnymi palivami nevybrali. Vybral si ju Putin a dnes Európa nesie horkú cenu za energetickú závislosť na Rusku. Kolaboranti túto krízu zneužívajú v mene politického prospechu.“ dodáva ďalej Stančík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *