Čína oznámila, že si ministerstvo zahraničia predvolalo veľvyslanca USA v Číne Nicholasa Burnsa, aby „protestovalo“ proti pristátiu Pelosiovej na Taiwane, kde sa má ráno stretnúť s Tsai Ing-wen.

To všetko v čase, keď v okolí samosprávneho ostrova údajne prebiehajú vojenské cvičenia PLA, vrátane cvičenia „ostré streľby“.

Podľa čítania štátneho denníka Global Times „si námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Sie Feng v noci predvolal veľvyslanca USA v Číne Nicholasa Burnsa, aby protestoval proti návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na ostrove Taiwan, ktorá sa uskutočnila v utorok. , Že povaha návštevy Pelosiovej je mimoriadne zlovoľná a jej dôsledky sú veľmi vážne. Čínska strana sa nebude nečinne prizerať.“

„S konštatovaním, že americká vláda mala bezohľadný krok Pelosiovej obmedziť a zabrániť jej v postupe proti historickému trendu, ale namiesto toho jej dopriala a spolčila sa s ňou, čo vyostruje napätie v Taiwanskom prielive a vážne poškodzuje čínsko-americké vzťahy, Xie uviedol, že USA musia za svoju chybu zaplatiť. Čína prijme nevyhnutné a rozhodné protiopatrenia a to, čo hovoríme, myslíme vážne.“

Toto varovanie „zaplatiť cenu“ sa pravdepodobne plne prejaví až v nasledujúcich dňoch alebo dokonca týždňoch po zajtrajšom odchode Pelosiovej, pokiaľ ide o možnosti, ktoré má Peking pre Washington aj Taipei pripravené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *