Nemeckého prezidenta museli na Ukrajine skryť do pivnice. Rusi tam poslali bomby

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier musel v utorok pri návšteve Ukrajiny kvôli leteckému poplachu do krytu. Poplach ho zastihol v meste Korjukivka v Černihivskej oblasti na severe krajiny. V zaplnenej pivnici Steinmeier strávil poldruha hodiny.

O komplikácii pri prvej ceste prezidenta Spolkovej republiky na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie informovali nemeckí novinári.

Šesťdesiatročný Steinmeier podľa nich využil čas v pivnici krytu na diskusiu s ďalšími ukrývajúcimi sa ľuďmi. Zo zverejnenej snímky sa ale zdá, že mu príliš do reči nebolo.

Poplach, ktorý nemecký prezident prečkal v Korjukivke, bol vyhlásený aj nad Kyjevom. Neskôr vyšlo najavo, že to bolo kvôli náletu ruských samovražedných dronov Šáhid-136 iránskej výroby, ktoré zrejme štartovali z Bieloruska.

Pokiaľ je vyhlásený letecký poplach, jednoznačne hrozia nálety, konštatoval hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Dodal, že nemôže komentovať súčasnú situáciu, urobiť tak bude môcť až podľa výsledku práce protivzdušnej obrany.

Nemecký prezident Steinmeier pricestoval v utorok ráno do Kyjeva vlakom na svoju prvú návštevu od začiatku ruskej invázie. „Pre mňa je veľmi dôležité v tejto fáze útokov drony, strelami s plochou dráhou letu a raketami vyslať Ukrajincom znamenie solidarity,“ uviedol nemecký prezident po príchode do ukrajinskej metropoly.

Tam má počas dňa rokovať so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *