Ruské mesto Belgorod, ktoré leží severne od ukrajinských hraníc neďaleko Charkova, sa údajne v posledných 24 hodinách dostalo pod opakovanú paľbu ukrajinských síl.

„Gubernátor ruskej pohraničnej oblasti obvinil Ukrajinu, že vo štvrtok ostreľovala tamojší obytný blok, ale kyjevský predstaviteľ uviedol, že na vine bola zablúdená ruská raketa, čo bol len jeden zo série zjavných úderov na ruské pohraničné mestá,“ uviedla vo štvrtok agentúra Reuters s tým , Že „v dedine blízko hraníc bola poškodená škola a v meste Belgorod bolo zasiahnuté horné poschodie obytného bloku“.

Hoci nejde o prvý prípad ukrajinských cezhraničných úderov (nehľadiac na to, že Kyjev zodpovednosť popiera), v piatok sa situácia vyostrila v súvislosti s údajným nočným raketovým úderom na tepelnú elektráreň v Belgorode, pričom ďalšie správy hovoria o tom, že sa veľká časť mesta ponorila do tmy.

Nepotvrdené snímky kľúčového energetického zariadenia v ruskom Belgorode v plameňoch po údajnom raketovom údere.

Pokiaľ sa skutočne jedná o dôsledok potvrdeného ukrajinského raketového úderu, bude to znamenať masívnu eskaláciu na pozadí niekoľkých vážnych eskalácií v uplynulom týždni, vrátane útoku na most v Kerčskom prielive, vzhľadom na to, že sa jedná o významný zásah na ruskom území.

Znamená to začiatok úderu ukrajinskej strany na ruskú energetickú infraštruktúru? Začiatkom týždňa prezident Vladimir Putin oznámil začatie agresívneho zásahu proti ukrajinskej energetickej sieti.

Zostáva ďalšia otázka: využívajú ukrajinské sily rakety dlhšieho doletu prevedené od západných spojencov? Ak áno, mohlo by to vyvolať obrovskú reakciu Moskvy, hoci Putin vo svojom skoršom piatkovom prejave signalizoval, že zatiaľ neplánuje ďalšie rozsiahle letecké údery po celej Ukrajine.

Údajný raketový úder a okamih dopadu na elektráreň:

K prehľadu zosilnených ruských útokov z pondelka na utorok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru napísal denník The New York Times:

V pondelok na rozsiahlych územiach Ukrajiny nefungovala elektrina, pretože prezident Vladimir V. Putin vyhlásil, že Rusko sa v sérii úderov po celej krajine zámerne zameralo na ukrajinský energetický systém v reakcii na útok na kritický most spájajúci Rusko a Krym, z ktorého Putin obvinil Ukrajinu.

Séria raketových úderov dopadla na viac ako 10 miest od Charkova po Kyjev a podľa ukrajinských predstaviteľov mala za cieľ ochromiť energetický systém krajiny v dobe blížiacej sa zimy. Ukrajinské záchranné služby uviedli, že bez prúdu sa ocitlo päť oblastí – Ľvov, Poltava, Sumy, Charkov a Ternopil. Boli hlásené aj výpadky internetu a vykurovania.

Nižšie: viac záberov horiacej tepelnej elektrárne Belgorod po nahlásenom útoku…

Ukrajinské zdroje a médiá popierajú, že by išlo o dôsledok ukrajinského útoku, a namiesto toho tvrdia, že na vine sú „bludné“ ruské rakety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *