Sledujte tú ruskú masu vojakov, ktorých odviedli. Niektorí sa opili a pýtajú sa „Kam to kur*a ideme?!“

Deň po vydaní čiastočného mobilizačného rozkazu ruského prezidenta Putina, na základe ktorého bolo povolaných najmenej 300 000 ruských stredopoliarov, sa vo štvrtok v Moskve objavili scény plné nadšenia, ale aj mnoho prípadov frustrácie a zmätku v rôznych častiach krajiny.

„Povolávacie rozkazy boli oprávneným mužom doručené o polnoci. Učitelia v školách sú nútení rozdávať povolávacie rozkazy. Muži dostali hodinu na to, aby si zbalili veci a dostavili sa do odvodných stredísk,“ poznamenal The Guardian. „Ženy vzlykali, keď posielali svojich manželov a synov bojovať do ruskej vojny na Ukrajine.“

A to v čase, keď sú ruské letiská stále plné a letenky do zahraničia údajne vypredané na niekoľko dní či dokonca týždňov, pretože ľudia s prostriedkami opúšťajú krajinu v obavách, že budú poslaní bojovať…

„Tisícom mužov po celom Rusku boli odovzdané povolávacie rozkazy a mimovládne organizácie pomáhajúce brancom boli vo štvrtok zaplavené žiadosťami o pomoc v rámci vojenskej mobilizácie, ktorú začal prezident Vladimir Putin s cieľom poskytnúť ďalšie pracovné sily pre vojnu na Ukrajine,“ píše vo štvrtok denník The Moscow Times.

„Jedna Moskovčanka, ktorá bola zadržaná so svojím manželom na demonštrácii proti mobilizácii, povedala denníku The Moscow Times, že protestujúcim mužom boli na policajnej stanici odovzdané odvodné papiere.“

Objavili sa zábery mužov zoradených na letiskovej ploche vojenskej leteckej základne, ktorí majú na sebe civilné oblečenie a so sebou tašky s vojenským výstrojom, a potom, čo ich zverejnil regionálny denník Mash, sa rozšírili na sociálnych sieťach.

Podľa ďalšieho popisu inej scény, v ktorej moskovská žena sledovala, ako jej manžel odchádza do vojny:

„Bol tam vojenský náborový dôstojník, ktorý zadržaným mužom dával oznámenie o povolaní do armády,“ povedala denníku The Moscow Times.

„Keď bol prvý človek vyzvaný, aby šiel do oddelenej miestnosti, nechápali sme, čo sa deje – ale keď sa vrátil s povolávacím rozkazom, začali sme len plakať.“

Medzitým stačilo pár hodín, aby sa ďalšia skupina mobilizovaných Rusov opila do nemoty. „Prečo tam ideme? Kam ideme? K*rva vie!“, uzatvára jeden z nich.

Nábor a mobilizácia sa údajne stretli s určitým odporom a kontroverziou najmä v odľahlých regiónoch Ruskej federácie, kde žijú etnické menšiny.

Docela silné video. Miestni obyvatelia Dagestanu zjavne nechcú vojnu s Ukrajinou. Náborový dôstojník tvrdí, že musí bojovať za budúcnosť. – My nemáme ani prítomnosť, o akej budúcnosti to hovoríte,“ odpovedá jeden z Dagestancov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *