Ľudia si budú merať uhlíkovú stopu: „Budeme vedieť kam idete, ako tam idete, čo jete, ako jete“

Viete, čo je ešte zábavnejšie ako jesť chrobáky a nič nevlastniť? Sledovať svoju osobnú uhlíkovú stopu!

Presne tak – podľa J. Michaela Evansa, prezidenta spoločnosti Alibaba Group, by nová platforma pre dodržiavanie sociálnych predpisov testovaná v čínskych mestách mohla byť vlnou budúcnosti.

„Pomocou technológie vyvíjame možnosť, aby si spotrebitelia mohli sami merať svoju uhlíkovú stopu. Čo to znamená? To znamená, kam cestujú, ako cestujú, čo jedia, čo konzumujú na platforme?“ povedal tento týždeň na Svetovom ekonomickom fóre a dodal: „Zostaňte naladení, ešte to nemáme sprevádzkované – ale je to niečo, na čom pracujeme.“

Chcete sa dozvedieť viac o technológii sledovania emisií uhlíka spoločnosti Alibaba? Zhrnuli ju v marcovom príspevku na blogu, kde ju popisujú ako platformu, ktorá „podporuje ľudí v nízkouhlíkovom správaní a zodpovednosti voči životnému prostrediu“.

Podľa systému merania, ktorý vytvoril certifikačný orgán CEPREI so sídlom v Kantone v spolupráci s Alibaba Cloud, môžete získať 200 uhlíkových kreditov, keď si vylížete tanier, a 554 kreditov, keď pôjdete metrom.

Trik spočíva vo vytvorení modelu, ktorý prevádza jednotlivé činnosti na uhlíkové kredity a vytvára komunitu, ktorá na základe systému uhlíkových kreditov propaguje nízkouhlíkový životný štýl.

Podľa spoločnosti Alibaba Cloud využíva túto platformu viac ako 1 492 spoločností a komunít, ktorým pomohla ušetriť zhruba 394 000 ton emisií oxidu uhličitého.

Systém bol testovaný na obyvateľoch mesta Xinqiao Shiju, ktoré sa nachádza v južnom meste Shenzhen. V rámci pilotného programu dostalo 589 obyvateľov tejto komunity „osobný uhlíkový účet na sledovanie spotreby energie a emisií oxidu uhličitého“, vďaka ktorému sa údajne podarilo ušetriť 37,77 ton emisií oxidu uhličitého (výpočty neboli uvedené).

Podľa Xiao Lei zo spoločnosti Alibaba Cloud „sa snažíme spojiť behaviorálnu vedu s technológiou, aby sme zmenili vnímanie ľudí a urobili nízkouhlíkovú módu“.