Rusi práve vypli plyn Fínsku. Odmietli zaplatiť v rubľoch

Fínska štátna energetická spoločnosť Gasum uviedla, že Rusko zastavuje dodávky zemného plynu do Fínska po tom, čo krajina odmietla platiť za ruský plyn v rubľoch.

Teraz ruský plynárenský gigant Gazprom potvrdil, že od soboty, keď končí súčasná zmluva o dodávkach medzi oboma krajinami, pozastaví predaj plynu do Fínska.

„Dodávky zemného plynu do Fínska na základe zmluvy spoločnosti Gasum boli prerušené,“ uviedla firma vo vyhlásení s tým, že dodávky plynu budú teraz realizované z iných zdrojov cez plynovod Balticconnector, spájajúci Fínsko s Estónskom.

Generálny riaditeľ spoločnosti Gasum Mika Wiljanen ešte v piatok oznámil, že na zastavenie dodávok z Ruska sa starostlivo pripravovali. „Za predpokladu, že nedôjde k výpadkom v prepravnej sieti zemného plynu, budeme môcť v najbližších mesiacoch zásobovať plynom všetkých našich zákazníkov,“ citovala ho agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimír Putin medzitým uviedol, že chce s Gazpromom rokovať o možnosti zvýšenia dodávok skvapalneného zemného plynu do Kaliningradu, informovala ruská tlačová agentúra Interfax.

Kaliningrad je ruské územie zovreté medzi Litvou a Poľskom – obe krajiny sú členmi NATO.