Melón je veľmi osviežujúce ovocie, preto nie je divu, že je to letná pochúťka. Ak ste jeho milovníkom, zistite, ako pestovať melón, aby ste si mohli vychutnať vlastné ovocie namiesto kupovaného v obchode.
Jahody a melón sú ovocie, ktoré počas letnej sezóny konzumujeme najčastejšie. Sú nielen zdravé, ale aj skvelé na uhasenie smädu. Odporúčame vám, ako si sami vypestovať melón.
Dá sa melón pestovať na Slovensku?
Melóny majú veľa milovníkov. V lete sú ideálnym ovocím do horúceho počasia. Pozostávajú prevažne z vody, takže pri konzumácii hydratujú organizmus a dodávajú mu mnoho cenných látok. Väčšina z nás ich kupuje v obchode, ale ukázalo sa, že melóny sa dajú pestovať aj v poľských podmienkach. Tak ako každá rastlina, aj melóny majú svoje špecifické požiadavky, ktoré je potrebné splniť, aby bez problémov rástli. Čo potrebujete vedieť o tomto ovocí predtým, ako ho začnete pestovať? V prvom rade melón pochádza z čeľade tekvicovitých a rastie ako vinič. Stonky rastúceho plodu sa rozvetvujú a môžu byť dlhé až 2 – 3 metre, zatiaľ čo listy majú tvar srdca a vytvárajú takzvané úponky a kvetné vaječníky. Existuje až šesť odrôd tohto ovocia.
Ako pestovať melón vodný?
Nasledujúce požiadavky sú potrebné na to, aby melón správne rástol a vyvíjal sa. Toto ovocie rastie najlepšie na teplom a slnečnom mieste. Substrát by mal mať pH 6,0 až 7,5. V ílovitej pôde nepreženie, pretože zadržiava vodu a hrozí, že rastlina zhnije. Melóny sa vysádzajú len zo sadeníc na pomerne veľkú vzdialenosť 80 – 100 cm. Toto ovocie potrebuje neustálu zálievku, najmä počas obdobia rastu. Pôda by mala byť neustále vlhká, ale nie mokrá. Na hnojenie sa používajú aj organické živiny: kompost, hnoj, piliny a dokonca aj morské riasy! Hnojivá by mali byť bohaté na dusík, fosfor a draslík.
Výživové hodnoty melóna
Melón má mnoho výživových vlastností. Obsahuje veľa vitamínov C a A. Predovšetkým pomáha udržiavať telo správne hydratované. Má tiež pozitívny vplyv na našu imunitu a podporuje stav našej pokožky a zraku. Je to ovocie, ktoré výborne chutí sólo, ako aj ako prísada do dezertov, šalátov a dokonca aj vo forme limonády.