Kotlebovci chcú, aby boli ľudia lepšie informovaní o geneticky modifikovaných potravinách

Poslanci za ĽS Naše Slovensko predložili do NR SR návrh zákona, ktorého cieľom je zabezpečiť jednoznačnú informovanosť spotrebiteľa o tom, že potravinový výrobok obsahuje suroviny z geneticky modifikovaných organizmov.

Zákonom chcú poslanci za ĽS Naše Slovensko ustanoviť „povinnosť uvádzať na obale, resp. etikete potravín informáciu o ich genetickej modifikácii minimálne rovnakou veľkosťou písma ako názov potraviny.“

Geneticky modifikované potraviny predstavujú 60 – 80 % zo všetkých potravín uvádzaných na trh nielen v hospodársky vyspelých štátoch USA, Kanade, Japonsku, ale aj v Číne a Argentíne. V porovnaní so štátmi EÚ sa táto hodnota pohybuje na úrovni 10 – 20 %, nakoľko tieto potraviny nemajú podporu zo strany spotrebiteľa.

Genetický modifikovaný organizmus vznikne po odobratí DNA z jedného organizmu, ktorý je následne laboratórne vložený do organizmu, ktorý daný gén pôvodne neobsahuje. Tieto gény môžu pochádzať z baktérií, vírusov, zvierat a dokonca aj z ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) taktiež GMO ako plodiny/potraviny, ktoré podstúpili zmenu genetického materiálu (DNA), neprirodzeným spôsobom, t.j. laboratórne. WHO to nazýva aj ako „genetické inžinierstvo“, „génová technológia“ a „technológia rekombinantnej DNA.“

Žiaľ práve to, čo nás zaujíma najviac – vplyv GMO na ľudské zdravie, bolo študované najmenej. Vzhľadom na citlivú tému chýbajú vedecké výsledky, ktoré by nám poskytli odpovede na naše otázky. Množstvo vedeckých výskumov bolo totiž sponzorovaných práve asociáciami podporujúcimi biotechnologický priemysel. Ďalši množstvo spoločností vytvorilo štúdie, počas ktorých mohli ovplyvniť výsledky. Taktiež, boli vytvorené výskumnícke protokoly, ktoré “zakryli”, a teda nezverejnili dôkazy škôd spôsobených GM potravinami.

Najčastejšie spomínané výhody GMO:

rýchlejšie produkovanie potravín a zníženie hladovania v chudobných krajinách,
produkcia liekov,
zvýšenie profitu a znížené výdaje pre farmárov,
produkcia jedál so zvýšenými nutričnými hodnotami.

Najčastejšie spomínané negatívne účinky GMO:

problémy s plodnosťou,
imunitné problémy,
alergické reakcie,
zmeny v orgánoch tráviaceho traktu (1, 2).

GM plodiny sa používajú na výrobu krmív, ale aj produktov na ľudskú konzumáciu. Podľa smerníc EÚ ak viac ako 0,9 % hmotnosti potraviny obsahuje GMO, ich GMO pôvod musí byť označený na obale. Žiaľ, tieto pravidlá neplatia pre živočíšne výrobky, ktoré boli vyrobené zo zvierat kŕmených GMO obsahujúcimi krmivami. Tieto výrobky (mäso, vajcia a mliečne výrobky) sú pravdepodobne najväčším zdrojom GMO v Európe.

Ďakujeme, že čítate Magazín 1! Podporujete tak správy, ktoré sa v médiách hlavného prúdu ukazujú len zriedka. Každým zdieľaním našich článkov nás podporíte.

zdroj: prehladsprav.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *