Spoločnosť

Kde sa podelo droždie? Pečie celá Európa

Pamätáte si? Kedysi banalita, dnes si už ľudia medzi sebou posielajú o droždí vtipy.

Čo sa to vlastne stalo? Pozreli sme sa na vec bližšie. Situácia s droždím nie je na Slovensku ojedinelá. Od vzniku situácie s koronavírusom pečie celá Európa a podobný problém je aj v susednej Českej republike, kde posledná výrobňa droždia uzavrela prevádzku už pre 15 rokmi. Podobné je to aj inde a globalizačný trh s toľko potrebným droždím si napokon, zdá sa, rozdelili dve až tri gigantické nadnárodné spoločnosti s obratmi niekoľkých miliárd EUR ročne. Jedna so sídlom v Kanade má pobočku vo forme s.r.o. aj na Slovensku a pred rokmi v podstate prebrala výrobňu droždia ako časť podniku známej slovenskej pálenice z Trenčína. Spoločnosť na e-maily neodpovedá, no po krátkom telefonáte a strohých informáciach na internete sme sa dozvedeli, že presne pred rokom pre sťažnosti obyvateľov svoju prevádzku zavrela na neurčito. Rozhodlo mesto a to napriek mnohým investíciam do eliminovania zápachu ako sprievodného javu výroby sušeného droždia.

Závislí na dovoze

Pred tridsiatimi rokmi sme naplno začali spĺňať globalizačné podmienky a tak sme sa podobne ako aj v mnohých ďalších odvetviach poľahky dostali z našej potravinovej sebestačnosti. Prišiel veľký a malého pohltil. V súčasnosti je teda stredoeurópsky trh doslova závislý od dovozu zo zahraničia. Jeden, druhý a aj tretí nadnárodný gigant vyrába po celom svete a na Slovensko dováža z najbližších výrobní. Dnes droždie asi najviac dovážame zo susedného Maďarska z prevádzky patriacej pod nadnárodný kolos z Francúzska.

Ako vyplýva z vyjadrení zastúpení na Slovensku, o situácii vedia. Dokonca sa vozí na Slovensko už niekoľko týždňov viac droždia ako to býva na predvianočný trh. Ak si niekedy zákazníci v obchode zobrali 2 – 3 kocky droždia, tak v súčasnosti je to často aj 10 a viac. Firma pritom musí dodržať určité špecifiká. Najmä pomerne krátka záručná doba nedovoľuje výrobcovi nad rámec naplniť sklady. V najbližších dňoch by sa do distribúcie mali dostať aj väčšie balenia, pôvodne určené iba pre pekárenské firmy a teda snáď bude droždia dostatok.

Nie je práve dnes čas zamyslieť sa? Nie je práve teraz ten okamih kedy si treba uvedomiť hodnoty potravinovej sebestačnosti Slovenska? Čo tak nejaký návrat k hodnotám? Dnes hovoríme o droždí, ale zajtra to môže byť múka, zemiaky, či iná zelenina. Soľ nad zlato…

T.R.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *