Kde sa podelo droždie? Pečie celá Európa

Pamätáte si? Kedysi banalita, dnes si už ľudia medzi sebou posielajú o droždí vtipy.

Čo sa to vlastne stalo? Pozreli sme sa na vec bližšie. Situácia s droždím nie je na Slovensku ojedinelá. Od vzniku situácie s koronavírusom pečie celá Európa a podobný problém je aj v susednej Českej republike, kde posledná výrobňa droždia uzavrela prevádzku už pre 15 rokmi. Podobné je to aj inde a globalizačný trh s toľko potrebným droždím si napokon, zdá sa, rozdelili dve až tri gigantické nadnárodné spoločnosti s obratmi niekoľkých miliárd EUR ročne. Jedna so sídlom v Kanade má pobočku vo forme s.r.o. aj na Slovensku a pred rokmi v podstate prebrala výrobňu droždia ako časť podniku známej slovenskej pálenice z Trenčína. Spoločnosť na e-maily neodpovedá, no po krátkom telefonáte a strohých informáciach na internete sme sa dozvedeli, že presne pred rokom pre sťažnosti obyvateľov svoju prevádzku zavrela na neurčito. Rozhodlo mesto a to napriek mnohým investíciam do eliminovania zápachu ako sprievodného javu výroby sušeného droždia.

Závislí na dovoze

Pred tridsiatimi rokmi sme naplno začali spĺňať globalizačné podmienky a tak sme sa podobne ako aj v mnohých ďalších odvetviach poľahky dostali z našej potravinovej sebestačnosti. Prišiel veľký a malého pohltil. V súčasnosti je teda stredoeurópsky trh doslova závislý od dovozu zo zahraničia. Jeden, druhý a aj tretí nadnárodný gigant vyrába po celom svete a na Slovensko dováža z najbližších výrobní. Dnes droždie asi najviac dovážame zo susedného Maďarska z prevádzky patriacej pod nadnárodný kolos z Francúzska.

Ako vyplýva z vyjadrení zastúpení na Slovensku, o situácii vedia. Dokonca sa vozí na Slovensko už niekoľko týždňov viac droždia ako to býva na predvianočný trh. Ak si niekedy zákazníci v obchode zobrali 2 – 3 kocky droždia, tak v súčasnosti je to často aj 10 a viac. Firma pritom musí dodržať určité špecifiká. Najmä pomerne krátka záručná doba nedovoľuje výrobcovi nad rámec naplniť sklady. V najbližších dňoch by sa do distribúcie mali dostať aj väčšie balenia, pôvodne určené iba pre pekárenské firmy a teda snáď bude droždia dostatok.

Nie je práve dnes čas zamyslieť sa? Nie je práve teraz ten okamih kedy si treba uvedomiť hodnoty potravinovej sebestačnosti Slovenska? Čo tak nejaký návrat k hodnotám? Dnes hovoríme o droždí, ale zajtra to môže byť múka, zemiaky, či iná zelenina. Soľ nad zlato…

T.R.

Pomôžte nám ľubovoľnou sumou udržať náš magazín, aby sme Vám mohli neustále prinášať správy, ktoré sa liberálnym médiám a politikom nepáčia. Ďakujeme Vám!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *