NATO nechce Ukrajine dodávať ťažké zbrane, obáva sa konfrontácie s Ruskom

Členovia NATO sa neformálne dohodli, že nebudú dodávať Ukrajine niektoré zbraňové systémy, napríklad lietadlá a tanky, pretože sa obávajú, že Rusko by mohlo považovať dodávky za vstup do vojny a prijať odvetné opatrenia. Informáciu priniesla nemecká tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje v Aliancii. Rovnakú informáciu priniesol server Tagesschau a odvoláva sa na informácie z vládnej nemeckej sociálnej demokracie SPD.

„Riziko priamej vojenskej konfrontácie medzi štátmi NATO a Ruskom má byť udržiavané na čo najnižšej úrovni,“ napísala agentúra DPA k aliančnej dohode.

Panujú obavy, že by Rusko mohlo považovať dodávky západných bojových tankov a bojových lietadiel za vstup do vojny. Zbraňové systémy tohto druhu doteraz neboli od tejto dohody na Ukrajinu dodané.

Neformálna dohoda členov NATO je z polovice mája, napísal server Tagesschau s odvolaním sa na zdroj z nemeckej sociálnej demokracie. Pred dvoma týždňami, keď kancelár Olaf Schloz obhajoval postup nemeckej vlády ohľadom Ukrajiny v parlamentnom výbore pre obranu, hovoril o rozhodnutí NATO „nedodávať ťažké bojové tanky, žiadny leclerc a žiadny leopard“. To bolo „dohodnuté a rozhodnuté medzi nimi“ v NATO, povedal vtedy.

„Výbor pre obranu o tom bol plne informovaný v polovici mája,“ povedal šéf poslaneckej frakcie SPD Wolfgang Hellmich.

Formálne rozhodnutie NATO neexistuje, pretože Aliancia sama o sebe nedodáva zbrane, ale sú to jej jednotlivé členské štáty, uviedol Hellmich. Odvtedy sa však všetci členovia držia neformálnej dohody. „Každý, kto tvrdí opak, buď nepočúval, alebo vedome hovorí nepravdu,“ povedal Hellmich.

Súčasne Izrael odmietol žiadosť USA, aby Nemecko mohlo dodávať Ukrajine protitankové rakety vyrobené izraelskou technológiou a pod izraelskou licenciou, uviedol server Axios s odvolaním sa na amerických a izraelských predstaviteľov. Po zákaze Estónska dodávať izraelské protilodné rakety Blue Spear ide o druhý zákaz vývozu na Ukrajinu.