Zaujímavosti

Prečo by sme nemali piť instantnú kávu? Dôvody, ktoré prekvapia

Doba je rýchla. Až z toho občas môžeš začať blbnúť – hľadať skratky a najjednoduchšie spôsoby, ako dosiahnuť cieľ. Instantné riešenie ale často za veľa nestojí. A pri káve to platí úplne. Rozpustný nápoj v prášku alebo granulách sa stal celosvetovým fenoménom. Ja mu ale ani trochu nefandím. Mám totiž predstavu, čo všetko sa v instantnej káve a biznisu okolo nej skrýva.

Instantnú kávu predstavil svetu japonsko-americký chemik Satori Kato na výstave v Buffale v roku 1901. Vyrábať ju začal až o pár rokov neskôr podnikateľ George Constant Louis Washington. Jeho patentovaná značka Red E Coffee sprevádzala amerických vojakov 1. svetovou vojnou. V roku 1938 vstúpilo do hry nové a chutnejšie Nescafé a od tej doby popularita nápoja už len rástla.

Jednoduchá, rýchla príprava a perfektný marketing. Hlavné zbrane, ktoré presvedčili milióny ľudí po celom svete, že je kávová usadenina prežitok. V poslednej dobe ale často počúvam hovoriť rôznych expertov o tom, že najzdravšie potraviny sú tie minimálne spracované. Že by to platilo aj o káve?

Surovina za veľa nestoja

Veľa vedeckých výskumov preukázalo pozitívne účinky kávy na zdravie. Myslíš si však, že keby som vymenil výberovku za instant, bol by som stále taký fresh? Káva obsahuje cenné látky, predovšetkým antioxidanty a vitamíny. Ale pozor, najviac týchto užitočných zložiek nájdeme v Arabike. A z čoho sa väčšinou vyrába instantná káva? Z Robusty. Obsahuje totiž až 2krát viac kofeínu ako Arabika a má silnejšiu, výraznejšiu chuť.

Stále som sa však nedostal k tomu hlavnému zádrhelu. A tým je kvalita samotných zŕn. Tie sa zbierajú strojovo. A kombajn, ako je známe, nerozozná nedozretý, zrelý, prezretý či poškodený plod. Žne všetko. Do instantnej kávy sa tak dostávajú lacné zrná nízkej kvality a zrná defektné.

„Delenie zrná od pliev? O tom som počul. Zrno zostane zrnom. Plevy sa ďalej použijú na výrobu prášku alebo granúl. Obidvom sa vo výsledku hovorí káva. „

Základom ďalšieho spracovania zŕn je praženie a mletie. Potom sa káva varí. Nie 30 sekúnd ako u espressa, nie 3 minúty ako pri filtrovaní, ale oveľa dlhšie, čo degraduje chuť. Po odstránení namletých zŕn sa z výluhu nechá odparovať voda, kým nevznikne silný koncentrát. Ten výrobcovia ďalej sušia, a to dvoma spôsobmi – rozprašovaním alebo mrazením.

Instantná káva

Rozprašovanie je najviac využívaná, lacnejšie metóda výroby. Kávový koncentrát sa suší tak, že je rozstrekovaní na horúce steny vysoké nádoby. Zvyšok vody sa vyparí a zostane len prášok, ktorý sa rovno balí alebo je opätovným navlhčením a vyzrážaním granulovaný. Výsledok je dobrá rozpustnosť. Používa sa preto v automatoch na kávu. Má ale slabšie arómu.

Lepšiu, výraznejšiu arómu si zachová káva sušená mrazom. Technologicky a finančne ide však o výrazne náročnejší proces. Koncentrát sa pri ňom podchladí až na -40 ° C. Zmrazená hmota sa rozomelie a sublimáciou vo vákuu je z nej odstránená všetka voda. Vzniká instantná káva v tvare malých kryštálikov s ostrými hranami.

Ako z toho von?

Neviem, ako ty, ale ja by som si kávu dvakrát nezalial. Kupovať si kávu, ktorú uvarili už v nejakej fabrike a nevedieť, z čoho vlastne je, ma veľmi neteší. Navyše si kávu z naozajstných, ručne zbieraných zŕn doma zvládnem pripraviť bleskurýchlo. Uznávam, nestačí potom umyť len hrnček a lyžičku, opláchnuť budem musieť aj Chemex, Aeropress alebo Hario V60, ale ten výsledok? Žiadna horkosť, ktorú by som musel prebíjať cukrom alebo mliekom. Len krásna, čistá, poctivá káva. Káva, ktorú chceš.

autor: Robert Fresh / Magazín 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *