Na Slovensko prišlo nakazené mäso salmonelou. Kým sa na to prišlo bolo vypredané

Hydinové mäso, ktoré k nám bolo dovezené zo susedného Česka, bolo nakazené salmonelou. V čase, keď na to české úrady upozornili, bolo už pravdepodobne zjedené. Informuje portál Topky.sk

Po tom, ako bolo mäso na Slovensko dovezené z Česka, prebrali ho zamestnanci skladu obchodného reťazca Kaufland v meste Ilava. Vtedy ešte českí kontrolóri nevedeli, že je nakazené salmonelou, informovali o tom Hospodárske noviny.

Naši susedia o tom informovali zvyšné štáty Európskej únie a Európsku komisiu prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá RASFF v utorok 11. júna. V systéme sa však informatívna správa objavila až o tri dni neskôr (14. júna). Výsledok teda prišiel v čase, keď už boli chladené kuracie stehná a krídelká zrejme zjedené spotrebiteľmi.

„Išlo o čerstvé mäso. Kým odobrali vzorku a vyšetrili ju, ubehlo približne päť dní, a tak ľudia mäso zjedli alebo sa vypredalo,“objasnil pre denník Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

K prípadu sa vyjadrila aj hovorkyňa Kauflandu Lucia Langová. Tá na margo celej veci uvádza, že „slovenské kontrolné orgány nevydali v tejto súvislosti žiadnu oficiálnu informáciu, preto sme presvedčení, že vo vzťahu k spotrebiteľovi ide o čisto informatívne upozornenie“.

Zdroj: Topky.sk

magazin1

Predchádzajúci článok

Kiska: „Ak bude hroziť vláda Smeru s Kotlebom, urobíme v uliciach ďalšiu revolúciu!“

Ďalší článok

Iránsky útok na tankery? Bolo to inak! Japonci spochybňujú americkú a saudskoarabskú propagandu

2 Comments

  • Kto nie je blbý a nežerie surové kuracie mäso, nemá sa čoho báť. Salmonela sa ničí teplom. Kvalitná tepelná úprava sa odporúča pri mäse vždy (Čo neplatí pri šalátoch, zmrzlinách a pod. kde je salmonela skutočne rizikom). Už len kvôli baktériam a vírusom, ktoré sa na mäso dostanú počas skladovania a prípravy doma, vrátane zo zle umytých rúk, z prúdenia vzduchu a pod.

  • „Kým odobrali vzorku a vyšetrili ju, ubehlo približne päť dní, a tak ľudia mäso zjedli alebo sa vypredalo,“objasnil pre denník Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.“
    Faaaakt??? U Bírešov konzumujú mäso priamo v predajni?

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *