Spoločnosť

Mäso sa v Poľsku vyrába aj z ťažko chorých zvierat a smrdí hnilobou!

Nie je prekvapením, že Poľsko patrí medzi najväčších vývozcov mäsa v celej EÚ. Na internete sa však objavili znepokojujúce informácie o tom, že je na poľských bitúnkoch mäso vyrábané aj z chorých zvierat. Informoval o tom investigatívny novinár, ktorý sa na bitúnku nechal zamestnať. O udalosti píše portál Aktuálně.cz. (Foto: google.com)

Poľský novinár Patryk Szczepaniak sa nechal zamestnať v podniku mäsového priemyslu, aby zistil, ako to v ňom chodí. Behom pár týždňov sa mu na bitúnku v Masovian, ktoré sa nachádza neďaleko Varšavy, podarilo natočiť šokujúce zábery. Na niektorých z nich môžeme vidieť umierajúci či choré kravy, ktoré sú dovezené na porážku.

Szczepaniak sa podľa portálu zúčastnil celkovo troch nočných smien, na ktorých boli porazené kravy, ktoré boli tak choré, že sa nedokázali ani udržať na nohách. Kravy mali okolo rohov a nôh priviazané povrazy, aby ich bolo možné na porážku vôbec dostať. Sám novinár dokonca prezradil, že keď na bitúnkoch spracovával mäso, niektoré kusy smrdel hnilobou.

Podľa jeho tvrdenia veterinár pri porážkach údajne nebol prítomný. Rovnako tak sa nezúčastnil ani následného spracovania mäsa, ktoré mal podľa platných nariadení kontrolovať. Potvrdenie o nezávadnosti mäsa tak v podniku vypĺňali sami zamestnanci.

„Môj nadriadený mi povedal, aby som označil mäso ako zdravé a odrezal škaredé časti. Bolo to hrozné, verte mi. Ten pach hnijúceho mäsa vás núti zvracať, „popísal novinár neľahké chvíle, ktoré na bitúnkoch zažíval. Dodal, že musel odrezávať napríklad nádory alebo preležané kusy mäsa.

Portál pripomína, že v roku 2017 sa z Poľska vyviezlo asi 415 tisíc ton hovädzieho mäsa. A najväčším odberateľom je Veľká Británia. Poľské mäso však putuje aj na Slovensko. Tieto informácie tak okamžite vzbudili v Spojenom kráľovstve obrovskú diskusiu.

„Ak existuje nejaký dôkaz o tom, že toto mäso opustilo Poľsko, potom to môže byť dôvod na vydanie varovania pre celú Európu. To by zahŕňalo informovanie príslušných dohliadacích úradov, ale potenciálne aj políciu v jednotlivých štátoch Európy, „vyjadril sa k celej veci profesor Chris Elliot, ktorý je zakladateľom inštitútu s názvom Medzinárodný kvalita potravín.

Asi mesiac po tom, čo novinár ako zamestnanec na bitúnku skončil, sa rozhodol, že bude daný podnik sledovať aj ďalej, tentoraz však zvonku. Podarilo sa mu tak zachytiť ďalšie vozidlá, ktoré na bitúnok privážali choré kravy. Všetko malo podľa portálu prebiehať v noci.

Szczepaniak záverom konfrontoval vedenie tohto podniku, rovnako ako tamojšieho veterinára. Podľa informácií však obe strany akékoľvek pochybenia odmietajú.

Bohužiaľ v Poľsku nejde o prvý takýto prípad. Už v minulosti bol za rovnaký čin odsúdený majiteľ bitúnku neďaleko Lodže a podobný prípad sa rieši aj na východe krajiny. Podľa portálu je takéto konanie pre podniky výnosné. Za choré zvieratá totiž mnohokrát zaplatia päťkrát až šesťkrát menej ako za zdravé kusy.

One Reply to “Mäso sa v Poľsku vyrába aj z ťažko chorých zvierat a smrdí hnilobou!”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *