Zo sveta

Český výskum: Covid treba brať len ako ďalšie respiračné ochorenie. Je načase stanoviť podmienky pre vyhlásenie, ale aj ukončenie pandémie

V Českej republike prebehol výskum organizácie SMIS, podľa ktorého nastal čas vyhlásiť Covid len za ďalšie z mnohých respiračných ochorení. Podľa odborníkov z tejto organizácie je určujúcim faktorom pre ukončenie pandémie zistenie hladiny protilátok u obyvateľstva.

Česká štúdia, o ktorej informuje portál Echo24.cz , hovorí o tom, že protilátky po prekonaní Covidu sú dostatočnou a najmä dlhodobou ochranou proti opätovnému ochoreniu. Neexistuje teda dôvod, prečo by malo mať respiračné ochorenie Covid-19 špecifické miesto medzi podobnými ochoreniami. Tvrdia to odborníci zo Združenia mikrobiológov, imunológov a štatistikov (SMIS) v susednej Českej republike.

Podľa jednej z autoriek štúdie, Zuzany Krátkej, je načase stanoviť podmienky pre vyhlásenie, ale aj ukončenie pandémie.

Ako preukázala nová štúdia, hladina protilátok v krvi osôb, ktoré prekonali Covid, je dostatočná aj po desiatich mesiacoch od ochorenia. Jej výška je pritom irelevantná. Česká vláda považuje osoby za bezinfekčné len počas 3 mesiacov od prekonania choroby. Po uplynutí tejto doby tlačia na očkovanie. Podľa odborníkov je to nezmysel, ktorý sa im podarilo preukázať.

„Preukázanie protilátok je dôkazom prekonanej infekcie, teda toho, že imunitný systém vie, ako na koronavírus reagovať,“ uviedla pre Echo24 imunologička.

Štúdia totiž hovorí o tom, že nájdenie protilátok v krvi má priamy súvis s nájdením neutralizačných protilátok, ktoré zabezpečujú ochranu pred opätovných ochorením.

„Zistili sme, že medzi 1869 pacientmi s pozitívnym výsledkom hladiny IgG protilátok (hladina 1,1 a viac, ďalej označené ako IgG pozitívne) malo negatívne VNT (teda VNT = 0) iba 8 osôb. Teda 99,6% IgG pozitívnych osôb malo neutralizačné protilátky,“ hovoria výsledky štúdie.

Keďže koronavírus nás bude sprevádzať ešte niekoľko rokov, na základe nových zistení je podľa imunologičky Krátkej čas otvoriť diskusiu o ukončení epidémie. Je potrebné stanoviť jasné podmienky, ako napríklad pri chrípke. Ak stúpne počet ochorení v určitom regióne nad stanovenú hranicu, môžu prísť určité opatrenia. Nie však plošné, ale na úrovni krajských hygienických staníc.

„Nie je dôvod nebrať Covid len ako ďalšie respiračné ochorenia a tie hranice pre vyhlásenie a ukončenie epidémie nastaviť,“ dodala Krátka.

Zdôrazňuje pri tom potrebu zmeniť definíciu ochorenia Covid-19 tak, aby určujúcim znakom nebol pozitívny test, ale klinické prejavy.